joi, 30 octombrie 2008

Beautiful Science Network - International Declaration

Intre 23 si 26 octombrie a avut loc la Istanbul o intalnire a comunicatoriilor de stiinta din 10 tari europene si asiatice. Reuniunea a fost organizata de British Council. La sfarsitul acesteia s-a lansat o declaratie comuna si a fost constituita Reteaua Beautiful Science.

Echipa romaneasca a fost constituita din 13 persoane: 2 coordonatori de la British Council si 11 finalisti ai concursului de comunicatori de stiinta FameLab organizat de British Council.

Mai multe detalii pe www.sciencenewspaper.eu

Mai jos apare traducerea (draft) in romaneste a acestei declaratii-manifest care ar trebui sa constituie o afirmare a intentiilor acestei retele internationale.

Beautiful Science Network - Declaraţia Internatională

Noi, tineri oameni de stiinta si comunicatorii de stiinta, suntem pasionați de comunicarea importanţei și frumuseții ştiinţei. Adunați împreună de British Council, constituim Beautiful Science Network pentru a favoriza o mai profundă apreciere a ştiinţei la nivel global. Ştiinţa joacă un rol vital în fiecare aspect al vieţii, dar este adesea înţeleasă greşit şi subevaluată. Ne-am luat angajamentul de a asigura viitorul ştiinţei cu beneficii directe pentru democraţie și îmbogăţirea culturii noastre.

Educaţia bună implică o comunicare excelentă și inspira mai multe persoane pentru a face din stiinta o cariera. Noi aspirăm la lărgirea participării celor informați din punct de vedere stiintific la procesul de luare a deciziilor politice, la îmbunătăţirea dialogului deschis cu publicul pentru a încuraja încrederea reciprocă şi înţelegerea, şi sărbătorim stiinta ca expresie a uimirii umane in fata naturii. Deci, scopul nostru este de a stabili o reţea globală de comunicatorii de stiinta.

Guvernele şi companiile private trebuie să sprijine şi să investească în ştiinţa comunicării. Instituţiile de învăţământ şi mass-media ar trebui să accepte abordarea propusă de reteaua Beautiful Science. Noi cerem acestor organisme să colaboreze cu noi si intre ele pentru a încuraja energia, entuziasmul şi talentul aceastei noi generaţii de comunicatorii de stiinta.

Semnat de către membrii Beautiful Science Network din Austria, Azerbaidjan, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Israel, România, Serbia, Turcia şi Marea Britanie la Istanbul, 25 octombrie 2008.

Un comentariu:

mackerelfish spunea...

Xestobium rufovillosum = cariu mare.
iar
Anobium punctatum = cariu mic.

(căutai prin martie...)